אם עסקאות נדל"ן ומקרקעין מעניינות אתכם, יכול מאוד להיות שתמצאו עניין רב בתהליך הלימודי ובדרך להפוך לעורך דין נדל"ן, שמכונה גם עו"ד מקרקעין. לימודי תואר ראשון במשפטים יכולים לפתוח בפני אלו הצולחים אותם מגוון רחב של אפשרויות תעסוקתיות. גם התחום המשפטי שמתרכז בעסקאות ודיני מקרקעין, כולל בתוכו תחומים שונים כמו דיני בנייה, עסקאות מסחר ומגורים, פיתוח נכסים ועוד. אז איפה מתחילה הדרך בשביל להפוך לעו"ד נדלן? כל התשובות במדריך הבא.
מה חשוב לדעת בתור עורך דין נדל"ן?
חשוב להתחיל בכך שהתהליך להפיכת עו"ד מקרקעין, בדומה להרבה תחומים משפטיים אחרים, הוא איננו קל, במיוחד בתחילת הדרך. צריך נחישות ומוטיבציה בשביל לצלוח את התואר הראשון במשפטים במוסד לימודי שמוכר על ידי המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה). לאחר מכן, צריך לעבור את המבחן הייעודי הממשלתי ולהתמחות במשרד עורכי דין שעוסק בתחום.
לאחר שאמרנו את זה, מי שמתמיד לאורך הדרך, מאמין בעצמו ונחוש להצליח, יכול להגיע למקומות נפלאים מבחינה תעסוקתית ולרכוש מקצוע מעניין, דינמי ומשתלם. השורה התחתונה היא שכמו הרבה דברים אחרים בחיים, שום דבר לא בא בקלות – גם לא להפוך לעו"ד בתחום הנדל"ן.
מהם הלימודים הרלוונטיים לתחום?
הצעד הראשון שיש לעשות לאחר שהחלטתם שזה הכיוון אליו אתם רוצים ללכת, הוא לבחור מוסד לימודים מתאים ולנסות להתקבל אל מסלול הלימודים הרלוונטי. על מנת להיות עורך דין מוסמך שרשאי לעבוד במדינת ישראל, יש צורך קודם כל לעבור ולהוציא תואר ראשון במשפטים במוסד לימודים מוכר. תקופת הלימודים לתואר הראשון אורכת לרוב בין 3 ל-4 שנים או 7 סמסטרים.
לאחר סיום התואר, יש לגשת למבחן הממשלתי של לשכת עורכי הדין ולעבור גם אותו בהצלחה. בשלב זה, תוכלו להתחיל לחפש משרדי עורכי דין שמתמחים בתחומי הנדל"ן והמקרקעין ולעבור שם את תקופת ההתמחות שלכם. זמן ההתמחות משתנה בין משרד למשרד ותלוי בגורמים שונים. מה שבטוח, הוא שככל שתצברו יותר ניסיון בשנים הראשונות שלכם בתחום, כך סיכויי ההצלחה שלכם בהמשך הדרך יעלו באופן משמעותי.
אילו כלים ומיומנויות נדרשים כדי להצליח בתחום דינמי זה?
תחום המקרקעין בישראל הוא תחום מורכב מבחינה משפטית וכולל דינים וחוקים רבים ומסועפים. כשתהפכו לעורכי דין מקרקעין, ייפתחו בפניכם מגוון רחב של תחומים בהם תוכלו להתמחות ולעסוק. בין התחומים השונים קיימים למשל דיני איכות הסביבה, ייעוץ לרוכשים ומוכרים, ייצוג בבית משפט ועוד.
בהתאם, תצטרכו לרכוש לאורך הדרך מספר כלים ומיומנויות שיעזרו לכם לבלוט בתחום, הנה כמה מהם:
- יכולת מכירה – עו"ד נדל"ן צריך פעמים רבות לנהל משא ומתן גם מתוקף היותו עורך דין וגם מתוקף תחום העיסוק שבנוי בין היתר על הסכמים, חוזים ועסקאות רבות. לכן, יש צורך להיות איש מכירות מעולה.
- יד על הדופק – דיני הבנייה משתנים באופן מתמיד ויש צורך להישאר מעודכנים במתרחש בכל עת. דרך מסוימת איתה בחרתם להתמודד בבעיה משפטית בעבר, עלולה להיות כבר לא רלוונטית לאחר זמן מסוים.
- אינטראקציה בין אישית – במסגרת התפקיד ולא משנה באיזה תחום תתמחו, האינטראקציה עם הסביבה שלכם תוכל פעמים רבות לעזור לכם או להכשיל אתכם. פיתוח של יכולות בין אישיות גבוהות יוכלו רק להועיל לכם בעסקאות השונות.
- למידה מתמשכת – להיות עורך דין מקרקעין מצריך פעמים רבות להרחיב את הידע, ללמוד מטעויות ולהישאר תמיד בעניינים. זה נוגע גם לדינים משפטיים שמשתנים וגם להזדמנויות חדשות שיכולות להיפתח בכל עת.
כיצד משפיעים חוקי הבניה וניהול משא ומתן על הקריירה שלכם?
חוק המקרקעין בישראל מתייחס לנושאים שונים כמו חוקי התכנון והבנייה, עסקאות מקרקעין, רישום והחזקה במקרקעין ועוד. הגוף הממשלתי המפקח על התחום כולו במדינה נקרא רשות מקרקעי ישראל והיא אחראית בין היתר על רישום עסקאות נדל"ן ולפעמים גם על אכיפה של דינים ותקנות שונות.
בעקבות הדינמיות של התחום, הנושאים הרבים שכלולים בו והצורך להכיר לעומק דינים וחוקים רבים שקשורים לנדל"ן – קיים הצורך להתפתח תמיד ולהישאר מעודכנים ורלוונטיים. פעמים רבות תצטרכו לנהל משאים ומתנים או לייצג את הלקוח שלכם בבית המשפט, לשם כך הכרה לעומק של כל חוקי הבניה והתקנות השונות יעזרו לכם להתקדם בקריירה שלכם ולהפוך לעו"ד מקרקעין טובים יותר.