עמית דביר משרד עורכי דין ונוטריון
עורך דין מקרקעין | עורך דין נדל"ן
לקבלת ייעוץ ללא התחייבות

מי אחראי על נזקי רטיבות במבנה ואיך לפעול משפטית?

מטבעם, מים תמיד יחפשו את הדרך החוצה את המסלול המהיר עבורם לפרוץ, לנזול ולגרום לרטיבויות במקומות שונים והם ממש לא מתחשבים ביחסי השכנות הטובים שלכם בבניין. מי מאיתנו שגר בבניין מגורים או בצמוד לדירה אחרת לא מכיר את הסיפור המוכר – רטיבות נוצרת באחד הקירות המשותפים או בתקרה ומתחילה דליפה שעלולה להזיק לרכוש, לבריאות ובעיקר לעורר מחלוקות בין השכנים. האמת היא שגם מבחינה משפטית וגם מבחינה מקצועית, קיימים פתרונות יעילים וברורים. אז מי אחראי על נזקי רטיבות ומה עושים במקרים השונים? עושים סדר.

 

מהי בכלל רטיבות ולמה היא מתרחשת?

התופעה המוכרת שכולנו שונאים לראות או להבחין בה לפתע – היא אותה רטיבות בקיר פנימי כלשהו בבית. ישנם מונחים שונים של רטיבויות אותם נשאיר למקצוענים, אך ניתן לומר באופן כללי שרטיבות נוצרת כאשר נוצר בלאי של חומרי איטום באזורים שונים ומים מצליחים לחדור. יש סיבות שונות ומגוונות שיכולות לגרום לכך לקרות וביניהן כשלים במערכות המים הפנימיות, פיצוץ או דליפה בצנרת, חדירת מים מבחוץ לאחר גשמים, לחות מוגברת וחוסר אוורור ועוד.

 

כאשר מתגלה רטיבות בבתים פרטיים שאינם צמודים לדירות או בתי מגורים אחרים, ניתן יהיה להסיק שהמקור נמצא באחד המקומות בבית. אך בבנייני מגורים עם קירות משותפים מפרידים בין דירות רבות, קשה מאוד להבחין מהו מקור הנזילה גם אם מאתרים את אזור הרטיבות. כלומר, יכול להיות שמקור דליפת המים מעל המיטה בחדר השינה שלכם, הוא בכלל בחדר השירותים של השכן מלמעלה.

בנוסף, לעיתים לא די בתיקון מקור הרטיבות, אלא גם בייבוש התשתיות ובהמשך מעקב שהאזור נשאר יבש בימים הבאים.

 

מי נושא באחריות לנזקי רטיבות במבנה שלכם?

לאחר שהבנו מהי אותה רטיבות באופן כללי הגיעה הזמן להתייחס לשאלה חשובה לה יכולה להיות משמעות לק קטנה והיא – מי נושא באחריות נזקי הרטיבות במידה והיו כאלה – הדיירים, הקבלן או אולי חברת הביטוח?

 

הכלל שמאיר על הנושא הזה בצורה כללית הוא כזה – הנושא באחריות על תיקון הבעיה ועל הנזקים אשר נוצרו מהרטיבות, הוא בעל הדירה שבה נמצא המקור לדליפה ולרטיבות. עד כאן הדברים פשוטים, אלא שהם מתחילים להסתבך כאשר דיירים ובעלי דירות רבים מסרבים לשלם הנזקים, מסרבים לשתף פעולה ואך לתת לאיש מקצוע לערוך בדיקה בביתם. גם במקרים אלו, יש לא מעט מה לעשות והעיקר הוא הוא לא לחכות – זיהיתם רטיבות? הזמינו איש מקצוע לטיפול, זיהוי המקור ושימוש של חומרי איטום מקצועיים.

 

 

מהם הצעדים הראשונים שכדאי לנקוט בהם?

קודם כל אין צורך להיכנס ללחץ. רטיבות היא חלק מחיינו, הוא אופיינית למבנים ישנים אך מופיעה גם בכאלו חדשים והיא ניתנת לתיקון ולטיפול ביעילות. הנה מספר צעדים ראשונים שעל פיהם תוכלו לפעול לאחר שגיליתם רטיבות בבית:

 

  • צרו קשר עם בעל מקצוע – איש מקצוע מהתחום יוכל לעזור לכם קודם כל ביישום חומרי איטום מקצועיים, זיהוי מקור הרטיבות וביצוע התיקונים הנדרשים לעצירת הדליפה.

 

  • פנו אל השכנים שבדירתם נמצא מקור הבעיה – בדיקה של איש המקצוע בדירת השכנים שבה מצויה הבעיה יכולה לעזור מאוד, לפעמים נתקלים בשיתוף פעולה והבנה ולפעמים בסירוב, מצדכם שווה קודם כל לנסות ולדבר.

 

  • פנייה למפקחת רישיון מקרקעין \ עו"ד תביעות נזיקין – במידה והשכנים מסרבים לשלם או לשתף פעולה, תוכלו לפנות לסיוע מעורך דין תביעות נזיקין להגשת תביעה ובמקביל למפקח על רישום מקרקעין. החשיבות של חוות הדעת מטעם בעלי המקצוע יכולה להיות גדולה מאוד להמשך התביעה.

 

  • פנו לחברת הביטוח – במידה ויש לכם ביטוח דירה, פנייה אליה יכולה לסייע לכם מאוד לקבל את הפיצויים מהשכנים לאחר התיקון. חברת הביטוח תפנה בעצמה לשכנים ותדרוש את התשלום במקום שאתם תצטרכו לעשות זאת.

 

  • תתעדו הכל ותשמרו – מומלץ מאוד לערוך את התקשורת עם אנשי המקצוע ובמיוחד עם השכנים בכתב ואפילו בווטסאפ. הוכחות של סירוב לשיתוף פעולה וכדומה או חוות דעת כתובות יוכלו להועיל לכם מאוד.

 

אילו כלים משפטיים עומדים לרשותכם כדי להגן על זכויותיכם?

חשוב לזכור שאין צורך להיכנס לריבים עם השכנים שלכם גם אם אתם בטוחים שמקור הנזילה בדירתם. כיום, קיימים מספיק כלים מקצועיים וחומרי איטום בשביל להתמודד עם הנזילה מבחינה מקצועית וכן מספיק כלים משפטיים בכדי להתמודד איתה משפטית.

 

הצעדים המשפטיים החשובים שתוכלו לנקוט בהם:

 

  • פנייה למפקחת על רישום המקרקעין או לרשות המקרקעין.
  • פנייה לעורך דין נזיקין להגשת תביעה.
  • פנייה לחברת הביטוח במידה ויש לכם ביטוח דירה.
  • שמירה ותיעוד של הנזקים, הרטיבות וחוסר השת"פ מהשכנים.

 

לקבלת שיחת ייעוץ חינם
03-7790040
או באמצעות הטופס הבא
Call Now Button